Naudinga žinoti

Gardusis kalėdinės anties receptas

Dažna kalėdinio stalo puošmena – kepta antis. Nors iš pažiūros ji atrodo tik paprastas paukštis, kuris turėtų būti lengvai paruošiamas, tačiau yra atvirkščiai. Reikia žinoti keletą gudrybių, kurios padės iškepti kvapnią ir sultingą antį, tad dalijamės patarimais, kaip pasirinkti paukštį, tinkamai jį užmarinuoti ir paruošti.

Visų pirma nepagailėkite laiko ir pastangų kokybiškos anties įsigijimui. Kad ir kokį receptą naudosite, svarbiausia – šviežia, aukštos kokybės ar tinkamas laikymo sąlygas turėjusi antis.

Taip pat atkreipkite dėmesį į paukščio veislę ir rinkitės mėsines antis: Pekino, Švedijos mėlynąją, Ruano, Saksonijos ir kt.

Prieš pirkdami antį, neužmirškite atsižvelgti į jos svorį. Patariama rinktis iki 3 kg sveriantį paukštį. Sultinga, malonaus skonio ir ypatingo minkštumo iškepusios anties mėsa bus tada, jei įsigysite jauną paukštį, tad pirkite jį tik iš patikimo augintojo.

Receptas

Jums reikės:

Marinatui:

  • 1 anties ( ~ 3 kg)
  • 2 v. š. druskos
  • 2 a. š. pipirų
  • 3 a. š. čiobrelių
  • 2 a. š. rozmarinų
  • 3 a. š. garstyčių
  • 2 skiltelių česnako
  • 100 ml baltojo vyno
  • 3 v. š. alyvuogių aliejaus

Įdarui:

  • 1 apelsino
  • 2 morkų
  • 2 svogūnų
  • 2 saliero stiebų

Gaminimo eiga:

  1. Visus marinatui skirtus ingredientus sumaišykite ir gauta mase gerai ištrinkite anties išorinę ir vidinę dalis. Norėdami, kad antis būtų minkšta, leiskite jai pasimarinuoti pernakt.
  2. Kitą dieną, prieš anties kepimą, ją 2 val. palaikykite kambario temperatūroje.
  3. Stambiais kubeliais supjaustykite įdarui skirtas sudedamąsias dalis (apelsiną dėkite su žievele) ir sudėkite jas į anties vidų. Kad įdaras „nepabėgtų“, suriškite paukščio kojas virvele, kuri atlaikytų aukštą temperatūrą.
  4. Morkų, svogūnų, salierų likučius sudėkite ant skardos ir ant jų paguldykite antį.
  5. Įkaitinkite orkaitę iki 220°C ir kepkite antį 15 min.
  6. Po 15 min. sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 150°C, o likęs anties kepimo laikas priklausys nuo to, kokio svorio jūsų paukštis: 1 kg=1 val.
  7. Viso anties kepimo metu kas 15-20 min. apšlakstykite ją susikaupusiu skysčiu. Tuomet mėsa bus sultinga, o odelė traški.
  8. Iki kepimo pabaigos likus 45 min. apverskite paukštį, kad apatinė dalis taip pat apskrustų.
  9. Iškepusią antį apvyniokite aliuminio folija ir leiskite jai pastovėti 20 min., kad mėsoje susikaupusios sultys įsigertų ir neišbėgtų. Tokia mėsa bus gerokai sultingesnė už tą, kuri pjaustoma vos iškepta.

Skanios šventinės vakarienės ar ypatingų savaitgalio pietų!