Naudinga žinoti

Rudens karaliaus Moliūgo saldėsiai

Ruduo dažnai asocijuojasi ne tik su krentančiais lapais ir žvarbiais orais, bet ir su gausiu rudeninių daržovių derliumi. Viena pagrindinių – moliūgas, kurį galima naudoti ne tik troškiniuose ar sriubose, bet ir gaminant saldėsius. „Kalba Kaunas“ redakcija dalijasi receptais, kurie ir maloniai nustebins, ir pradžiugins niūrių dienų metu.

Moliūgų skonio kava su pienu

Jums reikės:

  • 90 mililitrų stiprios kavos
  • 150 mililitrų pieno
  • 1 v. š. moliūgų tyrės (žr. Moliūgų tyrė)
  • 2 a. š. klevų arba agavų sirupo
  • 1 a. š. vanilės ekstrakto
  • ¼ a. š. cinamono arba meduolių prieskonių
  • papuošimui plaktos grietinėlės

Gaminimo eiga:

Pasiruoškite stiprios kavos. Į prikaistuvį įdėkite moliūgų tyrę, vanilės ekstraktą, cinamoną arba meduolių prieskonius bei klevų arba agavų sirupą. Šiek tiek pakaitinkite, kad prieskoniai atskleistų savo kvapą.

Į kaitinamą tyrę po truputį pilkite pieną ir maišykite iki vientisos masės. Mišinio neužvirkite. Jis turi būti karštas, bet ne verdantis.

Karštą pieną su pridėtiniais ingredientais galite suplakti elektriniu plaktuvu ar kavos aparato kapučinatoriumi, kuris padės išgauti putą.

Galiausiai į puodelį įpilkite kavą, ją užpilkite paskanintu pienu bei papuoškite plakta grietinėle.

Skanaus!

 

Moliūgų tyrė

Moliūgą supjaustykite gabalėliais ir ant skardos sudėkite žievele žemyn. Kepkite skilteles 180C laipsnių įkaitintoje orkaitėje iki tol, kol moliūgas suminkštės. Iškeptas skilteles nulupkite, minkštimą sutrinkite elektriniu plaktuvu ir gautą masę sunaudokite per keletą dienų. Nepamirškite, kad moliūgų tyrę galite ir užšaldyti!

 

Moliūgo saldainiukai

Jums reikės:

  • 1,5 kg moliūgo
  • 150 g cukraus arba vanilinio cukraus
  • 1 citrinos
  • 1 apelsino

Gaminimo eiga:

Moliūgą nulupkite ir supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais. Atminkite, jog džiūvimo proceso metu moliūgo skiltelė susitrauks 3 kartus. Supjaustytus moliūgus užpilkite cukrumi ir palikite per naktį.

Kai inde su moliūgais ir cukrumi išsiskirs sultys, išimkite moliūgus ir likusiame skystyje įtarkuokite citrusinių vaisių žieveles bei išspauskite ir supilkite visas jų sultis. Gautą skystį užvirkite ir dar karštą užpilkite ant moliūgų bei palikite parai tamsioje, vėsioje vietoje.

Po paros moliūgus su skysčiu virkite puode ant mažos ugnies, o kai moliūgai pradės skaidrėti – juos išimkite. Leiskite, kad moliūguose įsigėręs skystis nuvarvėtų.

Gautus gabalėlius galite džiovinti 70C laipsnių orkaitėje su šiek tiek pravertomis durelėmis, elektrinėje vaisių džiovyklėje ar ant radiatoriaus.

Moliūgų džiūvimo procesas ilgas, tačiau rezultatas pranoks lūkesčius, tad apsišarvuokite kantrybe ir sėkmės!